zondag 14 juni 2015

Konmari-en of mariekondo-en....

Ik ben nu al een tijdje lid van de facebookgroep minimaliseren kun je leren en daar kwam telkens het boek van Marie Kondo voorbij. Een opruimgoeroe, of opruimprofessional (http://tidyingup.com). Met idee├źn lijnrecht tegenover flylady (flylady.net), namelijk niet elke dag iets doen, maar alles in een keer. En niet voor het oog, maar streven naar perfectie. Dan ben je sneller klaar en dat trekt me wel.

Goed, je kan lezen en fantaseren, maar je kan ook gaan doen... Dus morgen, nadat we naar de tandarts zijn geweest en ik gebeld heb met mijn werk (een heuse belafspraak!), ga ik aan de slag. De eerste categorie (dus niet de eerste ruimte, maar echt per categorie; zit ook wel wat in, dan kom je niet in de volgende ruimte dezelfde zooi tegen!) is mijn kledingkast. Alles moet eruit en dan mag alleen wat mij echt plezier doet (a spark of joy) terug, de rest gaat weg. Je mag ook vooral niet vergeten om kleding die je ergens anders hebt (de beruchte daar pas ik misschien over zoveel kilo wel weer in-kleding) ook mee te nemen in het geheel, want anders moet je wel streng zijn en deze gewoon meteen verwijderen.

Morgen ga ik dus de eerste stap naar het minimalisme zetten. Dat gaat pittig worden. Ik ben van de categorie dat ik dit nog wel eens kan gebruiken en dat is iets wat ik altijd al wil doen, maar waar ik nooit tijd voor heb en dan zul je net zien dat als ik wil beginnen, ik de spullen weggegooid heb...Maar het feit is dat ik niet meer begin; dat mijn prioriteiten anders liggen en dat ik die spullen al die tijd niet gemist heb, maar pas als ik ze weer zie wel... bijvoorbeeld buikdanskleding... ik kan altijd nieuwe aanschaffen als ik ooit mocht besluiten dat weer te gaan doen. Maar ik ga geloof ik nu liever een fotografiecursus doen.

Mijn trouwjurk is een ander verhaal... het liefst zet ik die op een paspop op zolder... elke keer als ik hem zie denk ik: oeh wat mooi! Maar ja, hij heeft zijn doel al vervuld... maar gelukkig mag je over dat soort dingen nadenken. Ook mijn verzameling elfjes, boeken en dvd's zullen lastig worden. Maar ik denk dat ik een vitrinekast ga aanschaffen voor mijn elfjes en mijn DVD's kijk ik geregeld, dus dan mag het. Mijn boeken heb ik gedeeltelijk als ebook, dus dan kunnen ze gewoon weg, mocht ik ze opnieuw willen lezen, kan dat gewoon. Mijn littelest petshop beestjes heb ik al weggedaan! Heel rigoreus, hoppa in de vuilniszak. Die stonden te verschimmelen in de badkamer namelijk. Wat zullen de kringloop en andere spullenverzamelaars blij met me zijn :) En wat zal het opgeruimd en dus rustig worden!!!

Ik zal eens kijken of ik voor en na-foto's kan maken :) Ik heb er zowaar zin in!!! wish me luck!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten